Dell computers met Ubuntu vs Windows Vista

Dell levert tegenwoordig desktops en laptops met zowel Ubuntu als Vista als OS. Hoewel ik dit een fantastisch initiatief vindt, zijn er bepaalde zaken waar Dell een steekje laat vallen.

Als we twee identieke systemen samenstellen met als enigste verschil het OS, dan komen we tot een prijsverschil van £40,01 in het voordeel van Ubuntu op de UK website. Omgerekend is dit ongeveer €60. Leuk detail: wil je XP home in plaats van Vista home basic, betaal je een toeslag van £30 (€45). Hierdoor is voor de doorsnee consument de stap naar Vista zeer snel gemaakt.

Het idee is goed maar toch zijn ernog een paar zaken waar Dell beter op zou kunnen scoren.

Zo is er bijvoorbeeld geen link of vermelding op de homepagina naar de verkoopspagina met Ubuntu systemen. Wil je een pc met Ubuntu moet je via www.dell.co.uk/ubuntu surfen. Ook staat Ubuntu niet in de OS lijst tussen XP en Vista als je zelf een systeem samenstelt. Dit maakt dat de drempel naar Ubuntu nog wat groter.

Verder zijn de beschikbare opties een pak minder als je een Ubuntu pc samenstelt tegenover een Windows pc. Zo is de kleinste beschikbare hardeschijf voor een Ubuntu-systeem 250Gb tegenover 160Gb voor een Windows systeem. Zo heb ik de indruk dat Dell de goedkope prijs van Ubuntu wil optrekken door duurdere opties voor te stellen.