Europa argwanend over overname Scarlet

Viviane Reding, Europees commissaris voor de informatiemaatschappij, maakt zich zorgen over de overname van Scarlet door Belgacom. Het lijkt er namelijk sterk op dat Belgacom hierdoor een te dominante positie krijgt op de breedbandmarkt.

Martin Selmayr, woordvoerder van Reding, vertelt dat de Europese Commissie tevreden was met de beslissing van het Bipt, de Belgische tegenhanger van de Nederlandse Opta, om Belgacom als dominante speler op de breedbandmarkt aan te merken. Deze beslissing is in januari van dit jaar genomen. Volgens Selmayr valt er daarom vanuit regelgevend perspectief het een en ander af te dingen op de euforie rond de overname, schrijft De Standaard.

De bevoegdheid om regulerend op te treden ligt in dit geval bij het Bipt. Vanuit de Europese Commissie wordt er echter druk gecommuniceerd met de Belgische telecomwaakhond om te ontdekken welke gevolgen de overname kan hebben op de regulerende maatregelen die gelden op de Belgische breedbandmarkt. Normaal gesproken reageert de Europese Commissie niet op handelingen van individuele bedrijven, maar de vrijdag bekendgemaakte overname werd door Reding voldoende ernstig ingeschat om van deze regel af te wijken, aldus Selmayr.